Białka – właściwości i wykrywanie
- Większość białek rozpuszcza się w wodzie i tworzy roztwór koloidalny.
- Koagulacja to proces polegający na łączeniu się cząstek koloidu w większe struktury. Przykładem koagulacji jest wysalanie białka pod wpływem soli niektórych pierwiastków, np. sodu.
- Denaturacja to proces polegający na naruszeniu struktury białka. Zachodzi pod wpływem czynników fizycznych, np. wysokiej temperatury oraz czynników chemicznych, np. stężonych kwasów. Zdenaturowane białko nie może pełnić swojej biologicznej funkcji.
- Do wykrywania białek stosujemy np. reakcję biuretową.
Dla Ucznia nauka zdalna liceum nauka zdalna portal
3:44

Dla Ucznia nauka liceum nauka zdalna portal edukacja technikum Nowa Era sprawdzian fiszki quizy nauka zdalna
Dla Ucznia nauka liceum nauka zdalna portal edukacja technikum Nowa Era
3:44
Dla Ucznia nauka liceum nauka zdalna portal edukacja
21:37
Dla Ucznia nauka liceum nauka zdalna portal technikum Nowa Era sprawdzian fiszki