Po pięciu latach działalności żegnamy się z Wami i zamykamy serwis dlaucznia.pl — dziękujemy za wspólną naukę i zaufanie! Do końca roku serwis będzie jeszcze dostępny, ale jeśli… potrzebujesz gotowej notatki z lekcji? Quizów? Szybkich powtórek? Gifów, filmów i animacji? Mamy coś dla Ciebie! nowaera.pl/smartbooki
Nowa Era - Dla Ucznia
Nowa Era - Dla Ucznia
Nowa Era - Dla Ucznia
Nowa Era - Dla Ucznia

Białka – właściwości i wykrywanie

  • Większość białek rozpuszcza się w wodzie i tworzy roztwór koloidalny.
  • Koagulacja to proces polegający na łączeniu się cząstek koloidu w większe struktury. Przykładem koagulacji jest wysalanie białka pod wpływem soli niektórych pierwiastków, np. sodu. 
  • Denaturacja to proces polegający na naruszeniu struktury białka. Zachodzi pod wpływem czynników fizycznych, np. wysokiej temperatury oraz czynników chemicznych, np. stężonych kwasów. Zdenaturowane białko nie może pełnić swojej biologicznej funkcji.
  • Do wykrywania białek stosujemy np. reakcję biuretową

Dla Ucznia nauka zdalna liceum nauka zdalna portal

  3:44
Dlu video placeholder

Dla Ucznia nauka liceum nauka zdalna portal edukacja technikum Nowa Era sprawdzian fiszki quizy nauka zdalna

Dla Ucznia nauka liceum nauka zdalna portal edukacja technikum Nowa Era