Po pięciu latach działalności żegnamy się z Wami i zamykamy serwis dlaucznia.pl — dziękujemy za wspólną naukę i zaufanie! Do końca roku serwis będzie jeszcze dostępny, ale jeśli… potrzebujesz gotowej notatki z lekcji? Quizów? Szybkich powtórek? Gifów, filmów i animacji? Mamy coś dla Ciebie! nowaera.pl/smartbooki
Nowa Era - Dla Ucznia
Nowa Era - Dla Ucznia
Nowa Era - Dla Ucznia
Nowa Era - Dla Ucznia

Reakcje disacharydów

Hydroliza sacharydów zachodzi m.in. w układzie trawiennym, z udziałem odpowiednich enzymów, podczas trawienia pokarmu.
  • Sacharoza ulega reakcji hydrolizy w obecności kwasu chlorowodorowego. Powstające produkty – glukoza i fruktoza – mają właściwości redukujące.
  • Maltoza ulega hydrolizie, której produktem jest glukoza.

Właściwości redukujące zarówno sacharozy, jak i maltozy oraz produktów reakcji ich hydrolizy można zbadać przeprowadzając próbę Tollensa lub próbę Trommera.

Dla Ucznia nauka zdalna liceum nauka zdalna portal

  3:44
Dlu video placeholder

Dla Ucznia nauka liceum nauka zdalna portal edukacja technikum Nowa Era sprawdzian fiszki quizy nauka zdalna

Dla Ucznia nauka liceum nauka zdalna portal edukacja technikum Nowa Era