amplituda temperatury powietrza
biosfera
epifit
liany
sukulent
gleba płowa
- w miejscach porośniętych lasem liściastym,
 - na podłożu zbudowanym z glin, piasków i pyłów.
 
- jaśniejszy (płowy) poziom wymywania,
 - ciemniejszy poziom wmywania.
 

gleba brunatna
- w miejscach porośniętym lasem liściastym,
 - na podłożu zbudowanym z glin, piasków i pyłów.
 
Przy intensywnym nawożeniu gleby brunatne dają wysokie plony. Uprawia się na nich m.in.: pszenicę, buraki cukrowe, rzepak, tytoń, owoce i warzywa.

gleba bielicowa
- w miejscach porośniętych lasami iglastymi,
 - na podłożu zbudowanym z piasków.
 
- bardzo jasny poziom wymywania,
 - rdzawy lub brązowy poziom wmywania.
 

czarnoziem
- na obszarach porośniętych roślinnością trawiastą,
 - na podłożu zbudowanym z lessu.
 

gleba kasztanowa
bardzo żyzna gleba, która występuje:
- w klimacie umiarkowanym ciepłym, na granicy ze strefą klimatu suchego,
 - w sąsiedztwie strefy występowania czarnoziemów.
 
Powstaje:
- na obszarach porośniętych niebyt zwartą roślinnością stepową,
 - na różnych skałach, w tym także na lessie.
 
Zawiera mniej próchnicy niż czarnoziem i ma jaśniejszą od niego barwę – ciemnobrunatną (kasztanową). 
Przy nawadnianiu gleby kasztanowe dają wysokie plony. Suche są użytkowane jako pastwiska.
Uprawia się na nich m.in.: pszenicę, kukurydzę, bawełnę.

czerwona lub czerwonożółta gleba ferralitowa
gleba mało żyzna, o bardzo małej zawartości próchnicy. Powstaje:
- na laterytach (to skały składające się ze zlepionych drobniutkich ziaren iłu, głównie związków glinu i żelaza),
 - pod wiecznie zielonymi lasami równikowymi.
 
Wskutek silnego przemywania przez obfite opady poziom próchniczny jest bardzo cienki. Duża zawartość związków glinu i żelaza nadaje glebie ferralitowej ceglastoczerwoną barwę.
Gleby ferralitowe są trudne w uprawie. Uprawia się na nich m.in.: proso, sorgo, maniok, bataty, kukurydzę, cytrusy i kawę.

gleba cynamonowa
żyzna gleba, charakterystyczna dla klimatu podzwrotnikowego śródziemnomorskiego. Powstaje:
- ze skał wapiennych, np. z wapieni, margli,
 - pod wiecznie zieloną roślinnością twardolistną (np. makią).
 
Nazwa gleby pochodzi od charakterystycznej, rdzawoczerwonej barwy poziomu wymywania.
Gleby cynamonowe są podatne na erozję. Uprawia się na nich m.in.: owoce cytrusowe, oliwki, winorośl, tytoń i pszenicę.

